Nerafinētas eļļas iegūst ar auksto spiešanas metodi, tām ir sava garša, smarža un krāsa, un tajās saglabājas vērtīgās bioloģiski aktīvās vielas.

Eļļas satāvs ir 100 % tauki, bet katrai eļļai taukskābju sastāvs ir atšķirīgs, līdz ar to arī vērtība un īpašības atšķiras.

Eļļa satur piesātinātās, mononepiesātinātās (omega-9) un polinepiesātinātās (omega-3 un omega-9) taukskābes.

Piesātinātās taukskābes ir tās, kuras būtu vēlams uzņemt ierobežotā daudzumā, jo tās mēdz saukt par sliktajām taukskābēm. Pārmērīga to lietošana uzturā paaugstina holesterīna līmeni asinīs, tāpēc jācenšas to daudzums ēdienkartē samazināt. Liels piesātināto taukskābju daudzums ir dzīvnieku valsts produktos.

Mononepiesātinātās taukskābes (omega 9), pretēji piesātinātajām taukskābēm, labvelīgi ietekmē holesterīna līmeni asinīs, asinsspiedienu un asinsvadu darbību. Tās ir stabilas pie termiskās apstrādes. Bagātas ar mononepiesātinātajām taukskābēm ir rapšu un olīvu eļļas.

Polinepiesātinātās taukskābes – omega-3 un omega-6, organisms pats nesintezē, tās jāuzņem ar uzturu. Lietojot pareizās proporcijās, polinepiesātinātās taukskābes mazina sirdsslimību risku, stiprina imunitāti, uzlabo smadzeņu darbību, locītavu veselību un ādas stāvokli. Omega-3 un omega-6 daudz satur linsēklu, kaņepju, ķirbju, saulespuķu eļļas. Termiskās apstrādes laikā polinepiesātinātās taukskābes ir nestabilas, tāpēc eļļas, kuras ir bagātas ar šīm taukskābēm, nav piemērotas cepšanai, tās jālieto svaigā veidā.

Veikalu plauktos ir plašs pārtikā lietojamo eļļu klāsts. Tikai uz nedaudzu pudeļu etiķetēm būs norādīts, ka tā ir nerafinēta, iegūta ar aukstās spiešanas tehnoloģiju. Šādi iegūta augu eļļa ir dabīga, viegli asimilējama un organismam draudzīga. Tomēr patērētājs veikalā bieži vien izvēlas lētāko eļļu, nenojaušot, ka patiesībā tā ir atšķirīgs produkts, kurš iegūts sarežģītos tehnoloģiskos procesos un kurā pēc apstrādes, iespējams, notikušas organismam nelabvēlīgas molekulāras pārmaiņas. Arī lēto eļļu izcelsme praktiski nav nosakāma, neskatoties uz pievilcīgajiem rafinēto eļļu latviskajiem nosaukumiem.

Kādu eļļu izvēlēties un lietot uzturā paliek tikai mūsu pašu ziņā, tomēr cilvēki kuriem rūp sava veselība, uzturā lieto nerafinētas dabīgas augu eļļas.