VairumtirdzniecībaLOPBARĪBA

LOPBARĪBA

SIA ''Iecavnieks & Co'' piedāvā ekstrūderētu lopbarību  - RAPU un divu veidu lopbarības raušus - rapšu un linsēklu. Tos izmanto lopbarībā dažādām mājdzīvnieku sugām, jo tie lopbarības bilancē uzlabo gan enerģētisko, gan proteīna nodrošinājumu.

1. RAPU - EKSTRŪDERĒTA LOPBARĪBA

SIA „Iecavnieks & Co" ražotais RAPU sastāv no rapšu raušiem un lopbarības pupām. Rapšu rauši barību nodrošina gan ar proteīnu , gan ar taukiem, savukārt pupas ir gan proteīna, gan cietes avots. Sajaucot kopā šīs divas sastāvdaļas, tiek iegūta racionāla aminoskābju izmantošana, jo rapsī ir liels metionīna īpatsvars, pupās liels lizīna saturs, kas, esot vienā devā, labi izmantojas. Pupās esošā ciete izmantojas lēnāk nekā graudos esošā ciete, kas ļauj samazināt graudu daudzumu, tādejādi radot veselīgāku vidi spureklī, samazina acidozes risku.

Ekstrudācijas procesā notiekošo pārvērtību ietekmē, paaugstinās produkta vērtība, kam ir liela ietekme uz barības apēdamību, sagremojamību un dzīvnieku produktivitāti.

Rādītāji dabīgā paraugā:

 

2. RAPŠU SĒKLU RAUŠI

SIA „Iecavnieks & Co" ražotos rapšu raušus iegūst no rapšu sēklām, tās mehāniski izspiežot. Rapšu rauši ir pilnvērtīga barības sastāvdaļa, kas piemērota visu dzīvnieku grupām. Kā blakus produkts augstvērtīgajai eļļai rodas atspiedas jeb rauši (par raušiem sauc produktu, kurš eļļas ieguves procesa rezultātā satur 30-34% kopproteīna, 9-15% tauku). Raušus iegūst tikai tās eļļas ražotnes, kurās izmanto mehānisku eļļas spiešanas paņēmienu.

SIA „Iecavnieks & Co" piedāvā lopkopības saimniecībām pašu ražotos rapšu raušus. Vienā kilogramā ir vairāk nekā 6 NEL MJ/kg sausnas un vairāk nekā 300 g/kg kopproteīna ar labu aminoskābju sabalansētību. Rapšu rauši bagātina barību ar polinepiesātinātajām taukskābēm – linolskābi un linolēnskābi. Augsts proteīna līmenis un laba aminoskābju sabalansētība padara rapšu pārstrādes produktus par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Rapšu raušu koptauku sastāvā esošās taukskābes tiek uzskatītas par vienu no holesterīna un sirds koronāro slimību ietekmējošiem faktoriem. Rapšu rauši, kas iekļauti barības devās, uzlabo produkcijas kvalitāti.

Šobrīd pasaulē tiek audzētas rapšu šķirnes pārtikas vajadzībām ar samazinātu erukskābes saturu, tādēļ nav bažas par to, ka šie rādītāji varētu pārsniegt pieļautās normas.

Rapšu raušos mitruma saturs nedrīkst pārsniegt 10%, pretējā gadījumā notiek tauku oksidācija, rodas toksiski pelējumi un aktivizējas nevēlamais ferments mirozināze.

Lai izvērtētu, cik kurai dzīvnieku sugai rapšu rauši dodami, vēlams konsultēties ar dzīvnieku ēdināšanas speciālistu un sastādīt barības devas.

Vidējie rādītāji dabīgi mitrā produktā:

Rapšu rauši (termiski neapstrādāti un nekarsēti) daļēji var aizvietot un samazināt dārgo lopbarības proteīna importu, tā samazinot produkcijas izmaksas.


3. LINUSĒKLU RAUŠI

Linsēklu raušus iegūst no linu sēklām, tās mehāniski izspiežot. Linsēklu rauši ir vērtīgs vitamīnu, taukskābju, mikro un makroelementu avots, dzīvnieku pilnvērtīgas barības nodrošināšanā. Rauši satur šķiedrvielas, gļotvielas, kas regulē zarnu trakta darbību. Iekļaujot barības sastāvā linsēklu raušus, uzlabojas dzīvnieka organisma imūnā sistēma, pieaug produktivitāte.

Linsēklu rauši ir neaizstājama barības sastāvdaļa tai dzīvnieku grupai, kam nepieciešama muskuļu masas uzaudzēšana, jo linsēklas spēj nodrošināt ar vissvarīgākajām aminoskābēm, piemēram, lizīnu un metionīnu, kas trūkst graudos.

Vidējie rādītāji dabīgi mitrā produktā:

atpakaļ