ProduktiKaņepju

Auksti spiesta kaņepju eļļa 0,25L

Uzturvērtība:

100g (109 ml) satur:

Kaņepju vērtīgās īpašības un specifisko garšu atzina jau senatnē. Pats vērtīgākais kaņepēs ir auglis- brūns, spīdīgs riekstiņš, ko parasti sauc par sēklu. Kaņepju sēklas ir īsta superbarība.Sēklas satur 30-38 % eļļas, kura ir žūstošā eļļa, taču stabilāka par lineļļu.Mūsdienās jau uzskata, ka kaņepju eļļa ir ir labāka par zivju eļļu, jo to iespējams iegūt ekoloģiski tīrāku un tā satur pilnvērtīgāk izmantojamas un sabalansētākas aminoskābes, kā arī omega-9, kuras nav zivju eļļā. Globulīns, ko satur kaņepes, ir vislīdzīgākais globulīnam, kas atrodas cilvēka asinsplazmā. Tas ir vitāli svarīgs imunitātes uzturēšanai un organismā ražo antivielas, tādēļ kaņepes reizēm sauc arī par augu valsts karalienēm.

Kaņepju sēklas satur līdz 35% lieliskas eļļas, kurā ir liels daudzums – apmēram 80% - dažādu nepiesātināto taukskābju, tas ir vairāk nekā jebkurai citai augu izcelsmes eļļai. Omega-3 un Omega-6 taukskābes mūsu organisms neražo, tās jāuzņem ar pārtiku. Kaņepju eļļā šīs taukskābes ir ideālā attiecībā 1:3. Uztura speciālisti iesaka: lai taukskābes varētu efektīvi darboties mūsu organismā, dienā nepieciešams apmēram 7-11 g omega-6 un 2-3,5 g omega-3 taukskābju. Šāds daudzums ir vienā ēdamkarotē kaņepju eļļas. Šīs taukskābes ir svarīgas mūsu veselībai – tās uzlabo sirds un asinsvadu cirkulāciju, palīdz pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, dod enerģiju, baro ādu, nagus un matus, mazina iekaisumus, uzturot locītavu veselību.

Omega-3 un omega-6 taukskābes ir ļoti svarīgas smadzeņu un nervu šūnu attīstībai, tādēļ nepieciešamas bērniem.

Vēl kaņepju sēklās ir liels daudzums olbaltumvielu – ap 25- 30%, tas ir vairāk nekā liellopa gaļā vai zivīs- ap 6 gramiem ēdamkarotē. Vienīgais konkurents varētu būt soja, bet tomēr olbaltumvielu kvalitāte augstāka ir kaņepēs. Tajās, starp citām olbaltumvielām, ir arī globulīns, kas ir trešā visvairāk izplatītā olbaltumviela cilvēka organismā un atbild par aizsardzību pret kaitīgiem mikroorganismiem. Globulīni, saukti arī par imūnglobulīniem, nepieciešami veselas imūnsistēmas uzturēšanai.

Eļļu lieto svaigu, nekarsē! Kaņepju eļļa ir lieliska piedeva kartupeļiem, salātos, mērcēs. Tā neder cepšanai, karsējot tā ātri zaudē smaržu un uzturvērtību.

Atvērtu iepakojumu vēlams uzglabāt   ledusskapī.

Kaņepju eļļā esošās taukskābes ir nepieciešamas:

 

Lietošana:

atpakaļ